Hakiki Deriyi Anlamanıza Yardımcı Olacak Bütün Testler ve Gizli Sırlar
tarihinde PEEVV . tarafından yazıldı.
Hakiki deri nasıl anlaşılır sorusu müşterilerimiz tarafından sıklıkla bizlere yöneltilmektedir. Çoğu zaman sabırla güzel ve anlaşılır örnekler vererek hakiki derinin nasıl anlaşılabileceği hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz ve müşterilerimizin pek çoğu, ileriki süreçlerinde hakiki deriyi suni deriden ayırt edebilme noktasında kendilerine daha fazla güven duyuyorlar.
Ancak kısıtlı imkanlarla ufak mesajlaşmaların arasına sıkışmış bilgi kırıntıları tüm müşterilerimiz için yeterli olmadığının farkındayız. Bu sebeple içerisinde profosyonel dericilerin en gizli sırlarını dahi içeren hakiki deriyi anlamanıza yardımcı olacak bütün testleri ve sırları sizler için tek tek sıraladık.
1.) Hakiki Deri Sembolü Ürün Etiketinde Mevcut mu ?
Eğer aldığınız ürünün hangi malzeme veri deriden imal edildiğini bilemiyorsanız yapmanız gereken ilk şey eğer varsa ürünün içinde bir yerlerde üretici tarafından basılmış etiketini bulup okumaktır.
Eğer bu ürün hakiki deriyse, üretici bunu göğsünü kabarta kabarta sizin rahatça görebileceğiniz bir yere büyük büyük yazacaktır veya simgesini koyacaktır. Etiketin üzerinde yukarıdaki sembollerden birisi yoksa bu durumda ürünün hakiki deriden imal edildiğini gösterir muhtemel ibareler şu şekilde olacaktır;
- Full Grain Leather
- Top Grain Leather
- 100% Real Leather
- Genuine Leather
- Hakiki Deri
- Dana/Kuzu Derisi
Ancak etiket kısmına baktığınız ve ne hakiki deri sembolü ne de hakiki deri olduğunu belirtir ibareleri göremediniz ve tam tersine PU, PVC (Polivinil Klorid) veya Thermo gibi ifadeler yer alıyorsa o zaman bu ürün kesinlikle hakiki deriden imal edilmemiştir.
2.) Hakiki Deri Yanar mı ? Yakma Testi
Her ne kadar bu yöntemi tavsiye etmesek de, halk arasında "Hakiki deri yanmaz" yönünde bir yanlış anlayış bulunmaktadır.
Tıpkı kendi cildimiz ateşle temas ettiğinde nasıl yanıyorsa, hakiki deri ürünler de yaşayan materyaller olmaları sebebiyle ateşle karşılaştıklarında yanacaktır.
Demir bile uygun bir sıcaklıkta erirken, deride sıcaklığa maruz kaldığında yapısında bozulmalar meydana gelecektir.
Ancak dikkat çeken bir fark bulunmaktadır:
Hakiki deriyi direkt olarak ateşe maruz bıraktığınızda, hakiki deri alev almadan için için yanar. Buna karşılık ateşi uzaklaştırdığınız anda ateşi söner.
Suni deride ise; durum çok daha farklıdır. Suni deri yapısı gereği petrol türevi sentetik kimyasallardan imal edildiği için ateşi görür görmez alev alarak yanmaya başlar. Ateşi uzaklaştırsanız bile suni deri üzerindeki ateş kolay kolay sönmez ve yanmaya devam eder.
Her iki derinin yanması sonrasıda ise ortaya çıkan koku çok rahatsız edicidir. Ancak suni derinin yanması sonucu ortaya çıkan koku genizleri yakar ve nefes almayı çok güçletirir.
3.) Bükme Testi
Hakiki deriyi anlayabilmemiz için kullanılabilecek basit ve hızlı yöntemlerden birisi de Bükme testidir.
Hakiki deriyi ikiye katlayıp bükerseniz tam bükülen sırt kısmında yani gerilimin en fazla olduğu noktalarda renk değişimi ve gerilmeden kaynaklı mikro kırışıklıkların oluştuğunu göreceksiniz.
Suni deride ise istediğiniz kadar bükün renk değişimi ve kırışıklıklar oluşmayacaktır. Hatta suni derinin kalitesine bağlı olarak deri üzerinde kalıcı çatlaklar ve dökülmeler olabilmektedir. Bu yüzden ürünü mağazada test edecek olursanız satış görevlisinin gözü önünde yapmamaya çalışın. Çünkü sonrasında mağazadan hem suni derili bir ürün hem de çatlaktan ötürü hasarlı bir ürün alıp çıkmak zorunda kalabilirsiniz :))
4.) Su Damlatma Testi
Elinizdeki derinin hakiki deri olup olmadığını anlayabilmeniz için kullanabileceğiniz diğer bir teknikte elinizdeki derinin üzerinde bir damla su damlatmak, çok az doğal yağ sürerek veya el kremi gibi iz bırakmayacağınızdan emin olduğunuz su bazlı kremden çok az bir parça sürerek test edebilirsiniz.
Derinin üzerine bir kaç damla su damlatın ve 5-10 saniye kendi haline bırakın. Eğer bu deri hakiki deriyse suyu hızla emme eğiliminde olacaktır.
Bunun tam tersi olarak da suni deri suyu emmekten ziyade yüzeyde tutacaktır.
Ancak burda tek bir istisnai durum vardır o da; Yüzey koruma kimyasalları kullanılmış veya pigment boya tekniği ile boyanmış olan deriler de suyu itme eğiliminde yani emmek istemeyecektir. Bu sebeple elinizdeki derinin hakiki deri olup olmadığını, diğer anlattığımız testlerin birkaçını daha uygulayarak iyice emin olmaya çalışmakta fayda var.
5.) Deri Yüzeyinde Kırışıklıklar ve Gözenekler var mı?
Hakiki deriden imal edilen deri ürünleri yüzeylerine baktığınızda deri gözeneklerini veya deri üzerindeki kırışıklıkları görebilirsiniz. Bu kırışıklık ve gözenekler tıpkı parmak ucumuzdaki parmak izimiz gibi birbirini tekrar etmeyen düzendedirler. Aynı zamanda derinin çeşidine bağlı olarak yüzeyde çeşitli izler göreceksiniz. Bu izler çalı yarası (=hayvanın otlarken çalılara veya ağaçlara takılması sonucu oluşan yara çeşididir.), sinek veya başka hayvanlar tarafından ısırılma, larva izleri veya buna benzer deformasyonlardır.
Ancak hayvanların bakım ve konaklama koşullarının iyileştirilmesi sonucu hayvanlar vücutlarını çalılara, ağaç dallarına veya deformasyona sebep olacak diğer cisimlere karşı koruyabilmektedirler. Bunun sonucu olarak; hakiki derilerin üzerinde çalı yaralarını veya diğer deformasyon kalıntılarına rastlamanız zorlaşır.
Bu durumda aşağıdaki fotoğrafta da anlatıldığı gibi, alacağınız hakiki deri ürün üzerinde kırışıklıkları görmeniz demek hakiki deri alıyor olduğunuzun en iyi ispatlarından birisi olmakla birlikte en üst düzey kalitede hakiki deri aldığınızın da ispatıdır.
Öte yandan suni deride ise bu kırışıklık ve birbirini tekrar etmeyen izleri görmeniz neredeyse imkansızdır.
Çünkü üretim prosesleri gereği suni deriler, presler ve kalıplar yardımıyla hazırlanır. Bunun sonucu olarak aşağıdaki örnek fotoğrafta da göreceğiniz üzere birbirinin aynısı ve tekdüze bir yapıya sahip yüzeyleri vardır.
Yalnız tam bu noktada ufak bir dip not düşmekte fayda var; bazı hakiki deri çeşitleri tabaklama işlemi ve renklendirme işlemleri sonrasında her ne kadar hakiki deri olsalar dahi suni deri görüntüsü ve hissiyatı verebilmektedirler.
Bu sebeple hakiki deriyi suni deriden ayırt edebilmek için, deri yüzeyini incelemek amatörseniz tek başına yeterli olmayacaktır. Tam anlamıyla emin olabilmek için anlatmış olduğumuz diğer test ve yöntemlerini de denemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
6.) Dokunma ve Bastırma Testi
Dokunaraka test etmek halen en etkili yöntemlerden biridir. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin halen doğal hakiki derinin yüzey özelliklerini kopyalamayı başaramadı. Yani demek istediğim; hakiki deriye dokunduğunuzda ve birazcık bastırdığınız zaman yüzeyinde mikro kırışıklıklar ve gerilmeler görürsünüz. Ancak suni deride ise durum bunun tam tersidir. Elinizle yüzeye bastırdığınız zaman kırışıklıklar veya gerilmeler görmezsiniz, tam tersine deri halen bastırmadan önceki yapısını korur.
Bu bastırma testini cüzdan gibi nispeten daha ince ürünlerde yapmak size zor gelebilir. Ancak bu durumu deri koltuk veya çanta gibi ürünlerde rahatlıkla test edebilirsiniz.
Fotoğrafta da görüldüğü üzere hakiki deri bastırıldığı zaman parmak altınıza doğru ilerleyen ve çizgi çizgi olan mikro kırışıklıklar net bir şekilde görülürken hemen yanında duran suni deriye bastırsanız dahi yapısı değişmeyecektir.
7.) Koklayarak Test Edin
Benim gibi deri kokusuna aşık biriyseniz ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. Derinin kendine has apayrı karakteristik bir kokusu vardır. Yeni bir araba siparişi verdiğinizi düşünün. İçi tamamen hakiki deriden döşenmiş olarak geliyor. O kapıyı açtığınızda sizi içine çeken buram buram deri kokusunu alırsınız.
İşte tam bu noktada anlatmak istediğimiz, suni deri ne kadar kaliteli ve başarılı bir şekilde imal edilmiş olursa olsun, hiç deriyle tanışmamış bir kişi bile hakiki deriyi koklar koklamaz "Bu diğerinden gerçekten çok farklı hissettiriyor" diyebilir.
Dolayısıyla burnunuza güvenin ve aldığınız ürünü koklayın. Size kendini tanıtacaktır.
Suni derinin kokusu ise sentetik malzemelerden üretildiği için plastik veya kimyasal içerikli bir kokuya sahiptir.
8.) Boyanmamış Ham Kenarlara Bakın
Alacağınız ürünün imalatı sırasında kullanılan deri %99 ihtimalle boyanmış bir deriden imal edilmiş olacaktır. Ve alacağınız ürünün, daha ilk imalat aşamalarında hakiki ham deri mutlaka kalıplar ve ustaların hünerli ellerinden geçerek bazı kesim ve şekillendirme aşamalarına uğrar.
İşte tam bu noktada yani kesim sonrasında "Kral Çıplaktır" demek yanlış olmaz.
Ne demek istiyorum ? Anlatayım..
Derinin yüzeyi analin veya pigmentli boya diye adlandırılan çeşitli boyama işlemlerinden geçer. Bu boyama işlemi derinin "Cilt" dediğimiz yani bizim gördüğümüz dış kısmını kozmetik açıdan güzelleştirmek amacıyla yapılır. Bu boyama işlemi özellikle pigmentli boyama tercih edildiyse yüzeydeki pek çok doğal görüntüyü örter. Tıpkı evinizdeki duvarlara boya badana atarsınız da tüm kirleri örter ya, işte bu da hemen hemen aynı mantıktadır.
Pigmentli boyama sonrası ortaya çıkan deri çok güzel ve kusursuz görünse bile profesyonelleri bile hakiki deri mi yoksa suni deri mi diye kısa süreliğine de olsa yanılgıya düşürebilmektedir.
Ancak aşağıdaki fotoğraflarda da göreceğiniz üzere kesilen ve çeşitli işlemler sonrası nihai ürün (çanta, cüzdan, pasaport kabı vb) haline gelen derinin yan kesitleri bize hakiki deriden mi yoksa suni deriden mi imal edildiğini anlamamıza yardımcı olur.
9.) Hakiki Deri Yüzeyinde Gözenekli Yapılar Bulunur
Hakiki deriyi anlayabilmenizin en önemli ayrıntılarından birisi de deri yüzeyindeki porozite boşluklarına bakmatır. Bu porozite boşlukları insan oğlunun suni deri yapımında başarılı bir şekilde kopyalayamadığı en önemli hakiki deri özelliklerden birisidir.
Aşağıdaki fotoğrafta da göreceğiniz üzere insan cildindeki kıl ve saç köklerinin çıktığı boşluklara benzer yapıdaki bu boşluklar derinin nefes almasına izin verir ki bu özellik sayesinde başta dağcıların kullandığı ayakkabılar olmak üzere, sıcak tutan ve su geçirmez deriden yapılan ayakkabılar diğer suni deriden yapılan ayakkabılara kıyasla çok çok az ayak terine neden olur.
Ancak tam bu noktada bir dip not eklemekte fayda var çıplak gözle bu porozite yapıları görmeniz derinin çeşidine göre değişiklik gösterecektir. Analin boyama ile boyanmış deride bu yapıları görme şansınız çok daha yüksekken pigmentli boyamaya sahip hakiki derilerde görüp ayırt etme şansınız çok düşer.
10.) Hakiki Deri Yüzeyi üzerinde hatalar mevcut olur
Hakiki derinin en üst cilt kısmı tüm canlılarda koruyucu kalkan görevi görmektedir. Haliyle bu kalkan zamanla deformasyona uğrar ve geçmişin izlerini taşır. Tıpkı Ay'ın yüzeyi gibi...
Hakiki derinin cilt kısmında bu hatalara neden olan başlıca sebepler;
- Uygun ahır koşulları bulunmuyorsa kendi pisliği üzerinde yatması ve bunun sonucunda ağır yanık tahrişler
- Beslenme zamanı geldiği zaman bakıcıların hayvanlara saman çatalı ile samanları servis ederken yaşanan dikkatsizlik sonucu çatalın hayvana değmesi
- Tabaklama işlemi sırasında oluşan hasarlar
- Serbest gezen hayvanların çiftlik sınırında dikenli tellere denk gelmesi
- Hayvanların birbirleri ile olan baskın çıkma kavgaları
- Doğum veya başka zaruri sebeplerle yapılan ameliyat sonrası dikiş yaraları
- Kene ve diğer zararlıların ısırıkları
- Eski tarz ateşte ısıtılmış metal damga ile damgalamak
- Sinek ve benzerlerinin larvaları
- Hayvanın Derisi üzerinde oluşan mantar ve benzeri hastalıkların tedavisi sonrası kalan izler
- Fabrika sonrası istifleme ve diğer hazırlık süreçlerinde meydana gelen doğal olmayan hatalar
Örnek teşkil etmesi adına aşağıdaki fotoğrafları inceleyebilirsiniz ancak daha detaylı bilgi için şu makalemizi okuyabilirsiniz.
Fotoğraflardaki izler genelde üreticiler tarafından hurda olarak ayrılır ve son ürün imalatında kullanılmamaktadır.
Ancak Amerika ve Avrupa gibi ülkelerde hayvanın kendi derisi üzerinde bulunan siyah ben izleri minik böcek ısırıkları veya bakımından kaynaklı olarak derisi üzerinde oluşan çok küçük renk değişimleri cüzdan, çanta gibi nihai ürünlerin imalatında kullanılmaktadır. Çünkü bu ufak hatalar hem ürüne ayrı bir karakter kattığı hem de hakiki deriden yapılmış bir ürün olduğunu en kolay ve en büyük ispatlarından olduğu için amerikalı ve avrupalı son tüketiciler yani müşteriler tarafından özellikle talep edilmektedir.
11.) Derinin Arka Yüzünü Kontrol Edin.
Hakiki derinin arka yüzeyi genellikle kadifemsi veya süet yapıdadır. Dokunduğunuzda lif lif veya tiftik tiftik bir görüntüye sahiptir. Suni deride ise tam tersi olarak arka yüzeyi ince bir keçe benzeri astar ile örtülmüştür.
Madem bu makaleyi buralara kadar okudun öğrenmeye daha da heveslisin demektir. O zaman bu işin uzmanı profesyonellerin meslek sırrı olarak gördüğü daha ince noktalara ve çok daha az kişi tarafından bilinen gerçeklere göz atalım.
12.) Fermuar, Aksesuar Kalitesi Testi
Eğer aldığınız üründe fermuar kullanılıyorsa bu da derinin hakiki mi yoksa suni mi olduğu yönünde ufak ipuçları verir.
Nasıl mı ? Şöyle ki... Deri başlı başına pahalı bir üründür. Dolayısıyla deriden yapılan ürünler de doğal olarak "premium" ve daha kaliteli bir hissiyat verecektir. Bu yüzden genellikle üreticiler deriden imal ettikleri ürününün üzerinde fermuar, kemer tokası, etiket vb. aksesuarları koyarken düşük kaliteli malzemeler kullanmak istemez.
Örnek olarak eğer bir fermuar tercih edilecekse bu fermuarın paslanmaz çelikten ve parlak kromajlı olanını veya en kötü ihtimalle metal alaşımlı bir versiyonunu kullanır.
13.) Ağırlık ve Sıcaklık testi
Hakiki deri, yapısı gereği içerisinde hava boşlukları ihtiva eder. Bu hava boşlukları yani porozite ısının iletiminde ve izolasyonunda çok büyük rol oynamaktadır.
Suni deriyi elinizde tuttuğunuz zaman görece çok daha hafif eskilerin tabiriyle içi kof bir hissiyat verirken hakiki deri ise çok daha içi dolu dolu ve ağır bir hissiyat verecektir.
Sıcaklık hissiyatı açısından ise; suni deri size yılana dokunuyor gibi soğuk bir tepki verirken hakiki deri ise dokunduğunuz andan itibaren elinizden gelen ısıyı bir süre muhafaza eder ve size çok daha samimi ve sıcak bir hissiyat verir.
Eğer dericilik konusunda uzman değilseniz bu durumda ağırlık ve sıcaklık testini yaparken biraz zorlanabilirsiniz. Çünkü bu testin sonuçları çok çok ufak farklarla sonuçlanmaktadır. İşinizi kolaylaştırmak adına; mümkünse hem suni derinin hem de hakiki derinin yan yana olması ve aynı anda test ediyor olmanız önemlidir.
14.) Fiyat Testi. (Hakiki Deri Pahalı Olur.)
İnsan elinin değmediği hemen her doğal ürün, doğada az bulunduğu için değerli ve pahalıdır. Buna karşın insan eli değen pek çok şey tüketim kaygılarından dolayı çokça üretilmek durumundadır ve de bunun sonucu olarak suni ürünler çok ucuzdur.
Daha kapsamlı bilgi almak için Hakiki Deri Neden Pahalıdır? başlıklı makalemizi okuyarak gerçek sebepleri öğrenebilirsiniz
Örnek olarak, laboratuvarlarda üretilen Elmas ile doğadan çıkarılan elmaslar arasındaki fiyat farkı ortalama %50 civarındadır.
Dolayısıyla hakiki deri ile suni deri arasında çok ciddi fiyat farkları olmak zorundadır.
Buna karşılık hakiki deri cinsleri arasında da ciddi uçurumlar olabilmektedir. Hatta şunu söyleyeyim düşük kalitede hakiki deri, yüksek kalitede üretilmiş suni deriden daha ucuz olduğu durumlar da vardır.
Hakiki deri çeşitlerini anlattığımız şu makaleden çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ama hazır yeri gelmişken bir kaç noktaya değineyim.
Piyasada satılan en düşük kalite hakiki derilerden olan ve Genuine leather olarak tabir edilen deriden yapılan bir cüzdanla, Peevv. ekibi olarak Top Grain Leather olarak tabir edilen en üst kalite hakiki derilerden yaptığımız deriler arasında bile uzun ömürlülük, üretimde ağır kimyasalların kullanılma durumu, sağlamlık ve fiyat anlamında fark vardır. Çünkü Top Grain Leather ve Fine Grain Leather piyasadaki en kaliteli hakiki deri çeşitleridir.
Bu yüzden Genuine Leather'ın kaliteli bir deri çeşidi olduğu tüketiciler tarafından genellikle yanlış bilinir ve tam tersine hakiki deri çeşitleri arasında Genuine Leather en düşük kalitedeki ve en ucuz olan deri çeşitlerindendir. Bu yüzden aşağıdaki ibareyi gördüğünüz zaman sırf hakiki deri diye dünyanın parasını vermeden önce bir kez daha düşünün.
15.) Satıcı Testi
Güvenilir ve marka değerine sahip olan satıcılardan alış veriş yapın
Düşünsenize Fizik profesörüsünüz, öyle böyle bir zekanız yok. Tüm testlerden ful çekiyorsunuz ama konu kurban bayramı geldiğinde kurban haline gittiğinizde durumunuz içler acısı. Kafanızda binbir soru; hayvan nasıl seçilir, dişine mi bakılııııırrr yoksa bacağına mı, kulağına mı bakılıııırrr yoksa tüylerinin parlaklığına mı ?
İşte bu yüzden bir konuda uzman olabilirsiniz ama alanınız dışındaki diğer tüm konularda bu işin uzmanlarına güvenmek zorundasınız. Karşınızdakinin uzman olduğunu anlamak ise çok da zor değildir. Sosyal kanıt adı verilen testleri kafanızda uygularsanız hemen sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Bir AVM'ye gittiğinizde belli başlı deri markaları vardır ve bunlar çok uzun senelerdir piyasaya güven vererek hizmet ederler. Üstelikte bu markalar zincir mağazacılık şeklinde çalıştıkları için hemen her AVM'de karşınıza çıkar.
Tüm bunlara dayanarak, tamamı hakiki dana derisinden ve el yapımı Peevv. ürünlerini incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.