Deri Neden Pahalıdır ?

Hakiki deriden imal edilen cüzdanlar, montlar, çantalar hatta koklamaya doyamadığımız hakiki deri döşemeli sıfır araba kokusu tüketiciler olarak bizi her zaman cezbetmiştir. Ancak her güzelliğin bir bedeli olmakta ve hakiki deriden imal edilen ürünlerin fiyatları diğer suni deriden veya kumaştan imal edilenlere kıyasla çok yüksektir. İşte tam bu noktada o beğendiğimiz güzel ürünlere dünyalar kadar para ödemeden önce biraz kızgınlıkla ve hayıflanarak, Hakiki Deri Neden Pahalıdır ? sorusunu sorarız.

Deri cüzdan ve aksesuarları alanında uzman olan ekibimiz, www.peevv.com, Hakiki derinin pahalı olma sebelerini uzman ağzından tek tek sıraladı. 

Hakiki derinin fiyatını etkileyen en önemli sebepleri üretim ve pazarlama maliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Üretim maliyetleri; işlenebilir kaliteli ham derinin bulunma zorluğu, nitelikli usta bulma zorluğu, fabrika içi üretimde kullanılan kimyasalların fiyat yüksekliği ve bertaraf zorluğu, tercih edilecek deri kalite derecesinin tercihi gibi pekçok zor etkenden etkilenirken pazarlama maliyetleri için ise en önemli etken marka değerlerinin yükseltilme çabasıdır.

1.) Üretim Maliyetleri Yüksektir

Hakiki deri pahalıdır çünkü;

En Pahalı Deri Çeşidi Kullanılmıştır: Hakiki deri ile suni deri arasında ciddi bir fiyat farkı vardır. Evet, Doğru. Ama Hakiki deri ile Hakiki deri arasında da çok ciddi fiyat farkları olabilir. Genel anlamda 4 çeşit hakiki deri türü vardır. Bunları sıralayacak olursak; Full Grain Leather, Top Grain Leather, Geniuine Leather ve Bonded Leather. Bu türler arasından en kaliteli olan Full Grain Leather iken en kalitesiz hakiki deri çeşitleri ise Bonded Leather ve Genuine Leather olan türüdür. 

Örnek olarak; Uygun fiyatlı mağazalardan aldığınız bir deri kanepe çok büyük ihtimalle bonded leather türü ile üretilmişken, öte yandan orta kalitede nitelendirilen diğer bir marka ise size Genuine Leather türünde hakiki deri ile üretilmiş kanepe satar. Ancak en üst kalitedeki yani lüks segmentteki markalar ise neredeyse istisna gözetmeksizin Full Grain Leather ile yapılmış bir kanepe satacaktır. Düşük segmentteki Bonded Leather'dan üretilen kanepe 3000TL civarında olurken lüks segmentteki bir kanepe ise 40.000 - 50.000TL civarlarında satılabilmektedir.

En pahalı hayvanın derisi kullanıldığı için pahalıdır: Vizon, samur, timsah ve çinçilla derileri en pahalı ve en lüks deri türleri olarak görülmektedir. Fiyatı yükselten etkenlerin başında bu hayvanların avlanmasının yasak olması, yıllık bazda çok az deri elde ediliyor olması ve fabrika ortamlarında işlenme zorluklarından kaynaklanmaktadır. 

Hakiki derinin imalatında kullanılan boya çeşidi ve renklendiricilerden dolayı pahalıdır: Beyaz renkte hakiki deriyi üretmenin neredeyse en zorlu ve maliyetli bir işlem olduğunu biliyor muydunuz ? Renklendirme ve boyama gibi en basit bir işlemin hakiki derinin fiyatını çok ciddi şekilde arttırdığını ben de bilmiyordum, ama durum öyle.

Renk seçiminde siyah gibi renkler, bordo gibi renklere kıyasla çokça tercih edilmektedir. Bu sebeple makine ve boya hattını kurduğunuz zaman harcadığınız operasyon maliyeti siyah renkli deri üretiminde tek seferde on binlerce adet üretileceği için, sadece  bir kaç yüz adet üretilecek olan borda renge kıyasla çok daha ucuzdur.

Öte yandan renk seçiminin haricinde boyanın nasıl atılacağı da önemlidir. Bu sebeple boya elle veya otomatik makine ile atılabilmektedir. Ancak her deri otomatik makineler ile boyamaya teknik sebeplerden veya müşteri özel isteklerinden kaynaklı olarak uygun olmayabiliyor.  Haliyle elle tek tek boyanacak olan deriler makine ile boyanacak olanlara nazaran zaman ve işçilik faktörlerinden kaynaklı olarak çok daha maliyetli olmaktadır. Bu da hakiki derinin fiyatını yükseltmektedir.

Hakiki deri imalatında tercih edilen tabaklama yönteminden dolayı pahalıdır: En yüksek kalitedeki deriler genellikle vejital tabaklama ile üretilmektedir. Vejital tabaklama kabaca sentetik yani insanlar tarafından üretilen kimyasal maddelerle tabaklanmak yerine, ağaç kabuğu, tanen vb bitkilerden elde edilen etken maddeler aracılığıyla tabaklandığı için hakiki derilerin vejital tabaklama yöntemiyle üretilmesi hakiki deriyi daha pahalı yapmaktadır.

Hakiki deriden yapılan bir ürünün üretim süresi çok uzun olduğu için pahalıdır: Hakiki deriden üretilecek ürünler daha önceki satırlarda anlattığım üzere hakiki derinin kalite derecesi yükseldikçe, imallatta makine yerine usta ellerin kullanım oranı artmaktadır. Dolayısıyla makinenin işin içinde olmaması ve sadece usta ellerle üretilmesi üretim süresini 1 günden 60 güne kadar çıkabiliyor. Suni deriden yapılacak ürünlerde ise hassasiyet çok fazla aranmadığı için makine ile imalat çok daha yaygındır.

Hakiki deri imalatından sonraki artıkların bertaraf edilmesi çok maliyetli olduğu için pahalıdır: Ham derinin fabrikada tabaklanması için pek çok kimyasal madde kullanılır. Bu kimyasal maddeler ağır metallerden tutun da çok zehirli farklı bileşikleri içermektedir. Dolayısıyla bu zehirli solüsyonların doğaya salınımı devletimiz tarafından yasaklıdır. Bu sebeple fabrikalar filtreler ve bununla birlikte farklı ekipmanlar kullanarak kontrollü bir şekilde bu atıkları bertaraf etmek zorundadır.

2.) Doğal Ürün olduğu için üretimi kısıtlı

Bir dananın kullanılabilir ebatlarda deriye sahip olabilmesi için 1 yıldan fazla süre gerekmektedir. Bu süre zarfında beslenme, sağlık ve barınma masrafları olmaktadır. Sonraki süreçte ise fabrikada işleme masrafları devreye girer.

Öte yandan suni deri ise insan eliyle üretilen sentetik bir malzemedir. Hakiki deriye kıyasla suni derinin üretimi teorik olarak neredeyse sınırsızdır diyebiliriz. Çünkü yeterli miktarda petrol ve kimyasallar olduğu sürece sınırsız miktarda suni deri üretebilirsiniz.

Buna karşılık hakiki deri imalatı yıllık olarak nispeten çok düşük seviyelerde kalmaktadır.

3.) Ustalık Maliyetleri Yüksek

Elle üretilir tamam ama neden el işi ürünlerin fiyatı çok fazla diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Özellikle deri sektöründen örnek verecek olursak; bir deri ustası cüzdan imalatını iyi bilirken deri koltuk imalatında çıraklık seviyesinde bile olmayabilir. Dolayısıyla deri cüzdan veya deri mont ustası, ustalık mertebesine ulaşana kadar yıllarını tek bir ürünü başarılı şekilde üretmeye harcar. Bu sebeple birincisi; bu ustaların yetişmesi ve bulunması zordur. Dolayısıyla zor bulunan birşey de haliyle pahalı ve değerli olur.

Öte yandan durumun bir de hatasız üretilme zorunluluğu vardır. Zaten Full Grain gibi hakiki deriler üzerinde çok fazla yara, ısırık ve çizik izi bulunmaktadır. Hal böyleyken hakiki deriler daha ustanın önüne gelemden yüzde 20ye yakın fire verebilmektedir. Bu sebeple bunun gibi değerli bir malzeme amatör ellere teslim edilemez. Düşünsenize elinizde 1 gram altın var ve bunun 200 gramını daha en baştan kaybediyorsunuz. Bu durumda gidip atınınızı bilezik yapması için bir amatörün elinde riske atar mısınız ?

Son olarak şunu da belirtmek lazım; mesela tshirt üreten bir fabrikada  100 tane kumaşı üst üste koyarak yapacağınız tshirt'lere ait kesimleri tek seferde bitirip dikiş aşamasına geçebilirsiniz. Ancak hakiki deride durum tam tersidir. Çünkü herbir deri birbirinden farklı özellik gösterir ve her derinin kullanılacak kısımları elle tek tek tespit edilir. Tek seferde 100 tanesini birden keserek deri mont yapmaya kalkarsanız kalkarsanız muhtemelen elinizde bir tane bile mont yapacak işe yarar deri kalmaz.

4.) Hakiki Deri Ürünlerde En kaliteli Aksesuarlar Kullanılır.

1 milyon TL'ye bir ev alıyorsunuz ancak bu evin içini bit pazarından en eski ve kalitesiz ürünlerle döşüyorsunuz.

Ya da... 

Altın ve elmas gibi değerli olan bir malzemeye bir de üzerine kaliteli işçilik eklenerek adeta sanata dönüşen bir ürüne kalitesiz bir aksesuar takarak eşlik etmesini sağlar mısınız ?

Aynı durum hakiki deri ürünler için de geçerlidir. Deri bir mont veya cüzdan aldığınızda üzerindeki fermuarın size zorluk çıkarmadan, ömür boyu bir sefer bile takılmadan yağ gibi kayma hissiyatı vererek çalışmasını beklersiniz. Üreticiler de size bu isteğinizi verirler ama karşılığında aldığınız ürünün üzerine bir de aksesuar maliyeti binerek fiyatı daha da yükseltir. 

5.) Hakiki Deri Prestij Kaynağıdır

Hepimizin bildiği çok iyi bir örnek vardır; düşünün bir araba almak amacıyla oto galeriye gidiyorsunuz arabanın başlangıç paketi genel itibariyle plastik bir gövde ve kumaş koltuklardan ibarettir. Ancak üst paketlere çıkıldıkça aracın içinde deri döşeme koltuklardan karbon fiber konsollara kadar lüks ve prestijin simgesi olan malzemelerle donatılmış olduğunu görürsünüz. Halbuki araba aynı arabadır. Motoru aynı, şase ve kaportası aynı yani parça bazında bakarsak yüzde 95'i başlangıç paketindeki arabayla aynı olmasına karşın, fiyat farkları araçtan araca değişmekle beraber 50.000TL'den 300.000TL'ye kadar çıkabilmektedir. 

Dolayısıyla az bulunan ve lüks müşteri grupları tarafından çokça talep gören altın ve elmas benzeri maddeler gibi hakiki deri de lüksün derecesini tanımlar. Herhangi bir mekanda veya üründe hakiki deri kullanımı o ürünün prestijini ve lükslük derecesini artırır.

Dolayısıyla sözüm ona; toplumdaki statünüz göreceli olarak daha yüksek bir algı oluşturur.

6.) Marka Değerleri

Hakiki derinin prestij kaynağı olduğunu belirtmiştik. Dolayısıyla lüks markalar nadir bulunan ve değerli olan malzemeleri müşterilerini etkilemek adına sıklıkla kullanmaktadırlar. Ama hakiki deri bir ürünü çok lüks markalardan birisinden almanız durumunda ürünün malzeme ve işçilik maliyetlerinden ziyade o markanın pazarlama giderlerine de ödeme yaparsınız.

Bu markalar sizi etkileyebilmek adına pahalı reklam giderleri, pahalı sponsorluk anlaşmaları, pahalı defileler ve saymakla bitmeyecek birçok noktaya para harcamaktadırlar.

Aslında en lüks markalardan birinin şuanda 8000TL'ye sattığı cüzdanın maliyeti yaklaşık olarak 200TL civarındadır. Aradaki 7800TL'lik fark markanın pazarlama giderleri için ödediğiniz farktır ve buna da neredeyse soygun denir.

Yorum Yapın

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce inceleneceğini unutmayın.